PRIEVIDZA: Mesto chce školy rušiť aj napriek zamietavým stanoviskám

14.02.2012 Prievidza

Prievidza 13. februára (TASR) – V zámere zrušiť v Prievidzi od ďalšieho školského roka dve základné školy (ZŠ) pokračuje vedenie mesta aj napriek zamietavým stanoviskám krajského školského úradu a školskej inšpekcie voči zrušeniu jednej z nich. Podobne ako Krajský školský úrad (KŠÚ) v Trenčíne aj Štátna školská inšpekcia nepodporila úmysel mesta zrušiť ZŠ na Mariánskej ulici.

Aj napriek zamietavému stanovisku inšpekcie mesto podľa jeho hovorcu Michala Ďurejeho žiadosť skompletizovalo a poslalo na ministerstvo školstva. \"Stále sme presvedčení, že je to správny krok a žiadosť sme poslali,\" podotkol Ďureje. V prípade zrušenia III. Základnej školy na ul. Sama Chalupku boli stanoviská oboch orgánov kladné a podporili tak jej zrušenie.

Školy sa mesto rozhodlo spájať pre neustále klesajúci počet žiakov. Racionalizáciu základných škôl si vyžiadala celková ekonomická situácia v rozpočte mesta, systém normatívneho financovania ZŠ, ale aj nepriaznivý demografický vývoj, na základe ktorého už niekoľko rokov neustále klesá počet žiakov. Mesto argumentuje aj tým, že školstvo je najväčšia položka rozpočtu a že treba nájsť úspory aj tam.

Návrh na ich vyradenie zo siete schválili v minulom roku už aj mestskí poslanci. Obe dotknuté školy - ZŠ na Mariánskej ulici i III. Základná škola na ul. Sama Chalupku sa optimalizácii bránili. Posledné slovo bude mať v celej veci ministerstvo školstva.
 

Vyberte región